Peștele este foarte ușor de gătit. Iar dacă îl cureți cum trebuie, va fi și foarte bun. Ai grijă: dacă nu vrei să-ți strici festinul, este obligatoriu șă înlături părțile cu gust neplăcut.
1. Spală bine peștele în apa limpede și rece a râului, îndepărtând mâlul de pe el.
2. Cu latura boantă a cuțitului, răzuiește-i pielea de la cap la coadă. Curăță toți solzii, apoi spală peștele încă o dată.
3. Cu un cuțit bine ascuțit, taie-i capul, în locul în care se termină branhiile. Fii atent cum manevrezi cuțitul, ca să nu îți tai degetele. Întoarce peștele cu spinarea în sus, taie-i mai întâi coloana, apoi va fi foarte ușor să tai până când capul se desprinde complet.
4. Întoarce-l pe o parte și vei observa un mic orificiu în partea de jos a corpului, la capătul burții, spre coadă. Bagă vârful cuțitului în acel orificiu și taie-i burta, către cap, până la capăt. Astfel, ai reușit să deschizi corpul peștelui și să dai de măruntaiele sale.
5. Scoate-i măruntaiele, începând dinspre coadă. Ai grijă să nu lași resturi.
6. Cu vârful cuțitului, îndepărtează cu atenție „fâșia rinichiilor” (o materie de un roșu-închis care se întinde de-a lungul coloanei).
7. Taie-i aripioarele și, dacă vrei, și coada. Pentru a îndepărta înotătoarea dorsală, care e mai mare, tai-o mai întâi pe o parte, apoi pe cealaltă; în timp ce o tai, poți să și tragi de ea, ca să se desprindă ușor.
8. Spală peștele din nou, și pe-afară, și înăuntru, ca să îndepărtezi orice urmă de sânge sau măruntaie.
Peștele astfel curățat este gata de fiert, prăjit sau de fript pe grătar, la foc de tabără. Dacă este mare, poți chiar să-l tai în fileuri, care vor fi cu adevărat delicioase.
AVERTISMENT:
Fii atent ca peștele pe care l-ai prins să fie comestibil! Unii pești sunt otrăvitori, în timp ce alții pur și simplu au un gust oribil.
Comentarii
Trimiteți un comentariu